Eenzame uitvaart #16, gedicht

I.M. N.N.

Maandag 22 december 2003, 10 uur, begraafplaats Vredenhof

Dichter van dienst: Eva Gerlach

 

Wie

In verdwijnen ben ik altijd beter. Verder en

dieper lig ik dan jullie

meten. Onderuit ga

ik in je lichaam dat zich

 

denkt te bewegen

waarheen de neus wijst, een leven

maakt als een jammerplank, stampt,

rolt, zucht. Ha harde lijven

 

vol lucht en gangen, gaten waarin ik

me schik, heb je water,

brood, pillen? mij? De reis

 

begint, steek af, je bent precies

mijn maat. Wij zijn één stof, die wordt gelost

 

te zijner tijd. Je komt absoluut vrij.

 

Het verslag van deze uitvaart kunt u vinden in F. Starik, De eenzame uitvaart – Hoe dichters eenzame doden op hun laatste tocht vergezellen, uitg. Nieuw Amsterdam, Amsterdam (2005). Dit is het eerste deel van een trilogie. Overige delen zijn: Een steek diep (2011) en Dichter van dienst (2019), verschenen bij dezelfde uitgeverij.