De Stichting

Dichters begeleiden eenzaam gestorvenen naar hun graf

Sinds 2002 wordt in Amsterdam en daarbuiten aan die overledenen, waar anders niemand en niemand anders hun uitvaart zou bezoeken, een bijzonder saluut gebracht. Dichters schrijven voor iedere eenzame uitvaart een gedicht en lezen dat bij de uitvaart voor. Het idee daarvoor is afkomstig uit Groningen, waar de toenmalige stadsdichter Bart FM Droog dit tot zijn taak als stadsdichter rekende.

Van 2002 tot 2018 vervulde F. Starik de functie van coördinator. Na zijn overlijden, in maart 2018, nam Joris van Casteren deze taak van hem over.

Sinds 2006 is het Amsterdamse initiatief ondergebracht in een stichting, die als doel heeft: een waardig en respectvol afscheid bieden aan overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk. Dit vanuit de gedachte dat ieder mens de moeite waard is om over na te denken en het verdient om met speciaal voor hem of haar gekozen woorden begraven te worden.

In de loop der tijd breidde de Stichting haar werkgebied naar Den Haag en Rotterdam uit. Daarnaast werden vergelijkbare initiatieven ontplooid in Antwerpen, Leuven en Utrecht, en rekenen tal van stadsdichters het tot hun taak eenzame doden op hun laatste tocht te vergezellen, onder andere in Nijmegen, Zaanstad, Hengelo, Arnhem, en uiteraard nog altijd in Groningen.

In 2016 verscheen bij Edition Korrespondenzen een Duitse vertaling van een aantal uitvaarten, gekozen uit de drie Nederlandstalige uitgaven over de Eenzame Uitvaart (De eenzame uitvaart en Een steek diep van F. Starik en De eenzame uitvaart van Maarten Inghels, Antwerpen): Das Einsame Begräbnis – Geschichten und Gedichte zu vergessenen Leben – vertaald en bezorgd door Stefan Wieczoreck.

In 2018 is de Engelse vertaling The Lonely Funural onder redactie van F. Starik, en Maarten Inghels verschenen. David Colmer was de vertaler.

In november 2019 verscheen postuum het derde deel van F.Stariks Eenzame uitvaart-trilogie Dichter van Dienst .

Bestuur

Jasper Enklaar, voorzitter (tot en met 30 september 2020)

Femke van der Laan (met ingang van 1 oktober 2020)

André Stam, penningmeester
Gina van den Berg, secretaris
Beschermvrouwe: Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam

Jaarverslagen

Jaarverslag 2019

Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2010-2011
Jaarverslag 2009

Reacties zijn gesloten.