De Stichting

Dichters begeleiden eenzaam gestorvenen naar hun graf

Sinds 2002 wordt in Amsterdam en daarbuiten aan die overledenen, waar anders niemand en niemand anders hun uitvaart zou bezoeken, een bijzonder saluut gebracht. Dichters schrijven voor iedere eenzame uitvaart een gedicht en lezen dat bij de uitvaart voor. Het idee daarvoor is afkomstig uit Groningen, waar de toenmalige stadsdichter Bart FM Droog dit tot zijn taak als stadsdichter rekende.

Sinds 2006 is het Amsterdamse initiatief ondergebracht in een stichting, die als doel heeft: een waardig en respectvol afscheid bieden aan overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk. Dit vanuit de gedachte dat ieder mens de moeite waard is om over na te denken en het verdient om met speciaal voor hem of haar gekozen woorden begraven te worden.

In de loop der tijd breidde de Stichting haar werkgebied naar Den Haag en Rotterdam uit. Daarnaast werden vergelijkbare initiatieven ontplooid in Antwerpen, Leuven en Utrecht, en rekenen tal van stadsdichters het tot hun taak eenzame doden op hun laatste tocht te vergezellen, onder andere in Nijmegen, Zaanstad, Hengelo, Arnhem, en uiteraard nog altijd in Groningen.
In 2016 verscheen bij Edition Korrespondenzen een Duitse vertaling van een aantal uitvaarten, gekozen uit de drie Nederlandstalige uitgaven over de Eenzame Uitvaart (De eenzame uitvaart en Een steek diep van F. Starik en De eenzame uitvaart van Maarten Inghels, Antwerpen): Das Einsame Begräbnis – Geschichten und Gedichte zu vergessenen Leben – vertaald en bezorgd door Stefan Wieczoreck. Een Engelse vertaling zal volgen.

Bestuur

Jasper Enklaar, voorzitter
André Stam, penningmeester
Gina van den Berg, secretaris
Beschermheer: mr. Eberhard van der Laan † (burgemeester van Amsterdam)

Jaarverslagen