Eenzame uitvaart #9, Den Haag

Eenzame uitvaart nummer 9, Den Haag
I.M. J. A. M.
(12 april 1946 † 29 april 2008)
dinsdag 6 mei, 9 uur, begraafplaats Oud Eik en Duinen
dichter van dienst: Kees ‘t Hart

Op zondag 4 mei 2008 belde Henk van Zuiden, onze contactman in Den Haag. Er was haast bij, de begrafenis van de Heer M. zou al op dinsdag plaats vinden. Er was vrijwel niets over hem bekend, gemeentelijke instellingen waren gesloten, de politie had alleen gezegd dat hij dood was aangetroffen in de Haagse Escampwijk, in een huis waar een blind paard geen kwaad zou kunnen doen. Kaal, een verjaard televisietoestel, een bed, een bank. Vage informatie over een zwervend bestaan, alcoholisme en verloedering.

Op maandag fietste ik naar zijn huis, prachtig weer, Den Haag is een groene stad, overal parken, bosschages, ruime wijken. Het naambordje op het huisadres, een vierverdiepingen flat, meldde een andere naam. Was ik verkeerd? Toch even Van Zuiden gebeld, ja, dit was het juiste adres. Daarna aangebeld bij de buren. Een ervan was thuis, de vrouw kende hem niet, ze woonde hier pas drie weken. Ze had wel gehoord dat er iemand was overleden. Dit werd wat je noemt een anonieme begrafenis.

Op de terugweg fietste ik nog even door de straat waar ik geboren ben, Jaarsveldstraat, keurige straat, ik herkende niets. Dat kan ook nauwelijks, op mijn tweede verhuisde ik al. ‘s Avonds een gedicht schrijven.

Vandaag, 6 mei vond de begrafenis om 09.00 uur plaats. Henk van Zuiden was aanwezig. De begrafenisondernemer, dezelfde die ik bij mijn eerste uitvaart had meegemaakt, informeerde vooraf of we wel wisten dat het niet honderd procent vast stond of de dode ook werkelijk de Heer M. was. Hij was niet geïdentificeerd, zijn lichaam had een tijdje gelegen, het zou dus in principe iemand anders kunnen zijn. Toch gingen we daar maar niet van uit. Een rustige begrafenis, deze ondernemer houdt van een strakke en zinrijke plechtigheid. De Heer M. werd ter aarde besteld in wat men op “Oud Eik en Duinen” de kelder noemt, een ondergrondse ruimte waar men tijdelijk begraaft. Dit omdat er eventueel nog onderzoek kan volgen. Een voorlopige begrafenis, dat kan dus ook.

In memoriam J. A. M. (12 april 1946- 29 april 2008)

als ik dood ga staan er stukjes in de krant
van mensen die me niet hebben gekend
hij was een schrijver, werd geboren en ging dood
en verder was er niet veel meer met hem aan de hand

nu zeg ik hier voor jou dit allerlaatste bericht
ik ben je eerste en je laatste stukjesschrijver
ik maak nog even melding van je bestaan
het is maar een gedicht je hebt er niks meer aan

jij maakt geen kans meer en ik denk aan de dood
zo zijn we bij elkaar twee mannen alleen gescheiden
door wat planken en de stilte in een kleine dodenzaal

wat laatste woorden nog ik zet ze rustig bij elkaar
dat kan ik voor je doen, dat doe ik nu, hier zijn ze
hij was een man, hij werd geboren en ging dood

© voor gedicht en verslag: Kees ‘t Hart