Eenzame uitvaart #8, Groningen

Eenzame uitvaart nummer 8 Groningen
I.M. M. L.
23 oktober 2007, 14 uur, de aula van Algemeen Belang, Esdoornlaan 187, Groningen.
Dichter van dienst: Rense Sinkgraven

Rense Sinkgraven, Groningens derde stadsdichter, heeft zijn tweede eenzame uitvaart er op zitten. Een Hongaarse mevrouw, M. L., die sinds 1995 in Nederland woonde. Ze was voor een liefde hier naar toe gekomen.

Rense bericht: ‘Ik heb er een kort verslagje bij gemaakt. Ik vind het wel moeilijk omdat ik zo weinig mogelijk de intimiteit van de bijeenkomst wil schenden. In ieder geval hierbij een korte impressie. Op 22 oktober ‘s middags om 15.00 uur krijg ik bericht over een eenzame dode: M. L. Ik hoor dat de uitvaart de volgende dag om 14.00 uur is en weet dat ik daar niet bij kan zijn want ik ben dan op weg naar Newcastle. Ik vraag mijn vriendin of zij de honneurs waar wil nemen en het gedicht wil voordragen. Dat wil zij. Het wordt een emotionele plechtigheid omdat er op het laatste moment een Hongaarse vriendin komt opdagen. Er worden mooie herinneringen opgehaald aan de dode, er wordt gehuild en er wordt gelachen. Om half drie wordt de kist de aula uitgedragen. M. L. zal worden bijgezet bij haar familie in Dunakeszi in Hongarije.’

M. L.
I.M. 24 februari 1955 – 17 oktober 2007

Je droeg Hongarije in je mee.
Kom eet en drink, wees welkom.
Waar je lief is, is je land.
Je zong een klaagzang.
Johannes Vink,
Jan Vink is dood.
Je zocht hem in straten,
in foto’s van later, in woorden
van toen. Nu vindt hij jou.
M. L.,
mevrouw Vink is dood.

Rense Sinkgraven