Eenzame uitvaart #5, gedicht

I.M. S.W.

Maandag 24 februari 2003, 10 uur, begraafplaats Vredenhof

Dichter van dienst: Menno Wigman

 

Moe in Amsterdam

Hij wist dat het zou komen, dat gevoel

dat achter alle ramen van de stad

het leven beter dan het zijne was.

 

Zo zat hij aan zijn Amsterdamse gracht.

Wat zeg ik? Zo dénk ik dat hij daar zat.

Vergrendeld aan een Amsterdamse gracht.

 

Ik weet niet goed tot wie ik spreek, ik weet

alleen dat hier een lege schedel ligt,

een borstkas met een hart dat tot voor kort

 

nog eeuwig heeft gedrumd. Dag stille man.

Dag Amsterdammer zonder stratenplan.

Vergeet de stad en slaap zoveel je kunt.

 

Het verslag van deze uitvaart kunt u vinden in F. Starik, De eenzame uitvaart – Hoe dichters eenzame doden op hun laatste tocht vergezellen, uitg. Nieuw Amsterdam, Amsterdam (2005). Dit is het eerste deel van een trilogie. Overige delen zijn: Een steek diep (2011) en Dichter van dienst (2019), verschenen bij dezelfde uitgeverij.