Eenzame uitvaart #25, Den Haag

Eenzame uitvaart nummer 25, Den Haag
I.M. M. N. J. de W. (1934-2010)
22 maart 2010, 11.45 uur, Nieuw Eyk en Duinen
dichter van dienst: Kees ‘t Hart

Gedicht voor M. N. J. de W.

We verzamelen ons met weinigen
Bij je kist de anderen konden niet
Of wilden niet het is hier stil

Indische jongen op Java geboren
Met moeder voorgoed in Nederland
Terechtgekomen ik zocht het uit

Om hier niet in het niets te tasten
Dat is het voorrecht van de dichter
Met zijn stem de woorden aan te raken

Ik heb je even zichtbaar mogen maken
Je langzame ondergang tot oude man
Onderweg verdwaald geraakt

Misschien zijn dit de beelden die ik
Voor zichzelf wil laten spreken
Je stap op straat je late wandelingen

En dat je naar de weg moest vragen
Omdat je thuis geen huis meer vond
Je was zelfs uit Rotterdam vertrokken

Ik heb voorzichtig rondgevraagd
Ik was je nagekomen als dichter
Ik wàs je dichter nu ben ik je kwijt

Op woensdag 17 maart belde Henk van Zuiden over het overlijden van de Heer De W. Er was niet al te veel bekend. Hij overleed in een verzorgingstehuis in Den Haag, was in 1934 in Indonesië geboren en kwam in 1950 naar Nederland. Hij werkte in de schoenenindustrie. Hij was sinds 1980 gescheiden, had geen kinderen, woonde eerst lange tijd bij zijn moeder, daarna in een particulier pension. Sinds 2003 woonde hij in het verzorgingstehuis waar hij overleed. Informatie aldaar leerde dat hij al jaren aan een geestesziekte leed waardoor hij niet meer alleen kon wonen.

Zijn verzorgster had van hem gehoord dat hij bij zijn crematie graag muziek van Eddy Chatelin zou willen horen, een bekende Indorocker in Den Haag. Ik belde verschillende platenzaken in Den Haag of ze daar muziek van hem hadden, dat was een probleem, men kende hem overigens wel. Chatelin heeft een eigen website waarop ik een telefoonnummer aantrof. Eddy nam op donderdag 18 maart zelf de telefoon aan en was getroffen toen ik hem vertelde over de laatste wens van de Heer De W. Hij besloot me direct een cd te brengen. Een uurtje later bracht hij op de motor zijn meest recente cd uit 2008, titel: Just out of reach. Hij was diep onder de indruk van het laatste verzoek van de Heer de W., die hij verder niet kende. We hebben een uurtje met elkaar gepraat en ik gaf hem een paar boeken van me mee. Eddy Chatelin maakte in de vroege jaren zestig furore met de Crazy Rockers waarmee hij 12 LP’s en 15 singels maakte. Hij is nog steeds een grote naam in de wereld van de Indo Rock, treedt regelmatig op en werkte bijvoorbeeld mee aan de documentaire Rocking Ramona (2006) over de invloed van de Indorock op de Nederlandse popmuziek.

De crematie vond op maandag 22 om 11.45 uur plaats in begraafplaats Nieuw Eyk en Duinen te Den Haag. Aanwezig waren Henk van Zuiden, de begrafenisondernemer en ik. Van de cd Just out of reach kozen we het eerste nummer I’ll be home again en het laatste Just out of reach. Ik had de begrafenisondernemer al eerder meegemaakt en vond ook nu weer dat hij het geheel uitstekend verzorgde. Ik vergat zijn naam te vragen.

Kees ‘t Hart