Eenzame uitvaart #15, Den Haag

Eenzame uitvaart nummer 15, Den Haag
Verslag van de crematie van J. T. J. H.
(25 maart 1927 – 1 september 2009)
dichter van dienst: Kees `t Hart

Henk van Zuiden belde donderdag 3 september met het bericht over het overlijden van de Heer H. Erg veel bekend over hem was er niet, zo gaat dat natuurlijk met onze klantenkring, om het maar even oneerbiedig te zeggen. De crematie zou maandag 7 september plaats vinden, dus dat gaf me wat tijd om informatie te verzamelen. Henk gaf me het nummer van Carlo Hagendoorn, een medewerker van de gemeente Den Haag, en die kon me wel wat informatie geven. De Heer H. was al enige tijd in een verpleegtehuis in Den Haag opgenomen, hij was sterk dementerend. Hij had van een oude buurvrouw van hem gehoord dat hij graag wandelde toen hij nog zelfstandig woonde en een motorliefhebber was. Ook had hij begrepen dat een bepaald nummer van Boudewijn de Groot misschien wel geschikt was om bij de crematie te draaien. De Vondeling heette het, ik kende het niet. Ik kreeg het telefoonnummer van de buurvrouw en gelukkig heb ik met haar twee keer gebeld. Ze bevestigde de informatie van Carlo. Ze had haar oude buurman af en toe in het verpleeghuis bezocht, had hem niet goed gekend toen hij nog naast haar woonde. Het was een stille man, vertelde ze, die veel wandelde en graag motor reed. Hij had een hond en later een stel katten. Hij gaf eten aan de zwerfkatten in de buurt. Ze wist geen details over zijn beroep, hij was fabrieksarbeider geweest, maar waar wist ze niet. Misschien in een ijzerwarenfabriek. Toen zijn broer overleed, ging het ineens bergafwaarts met hem, daar kon hij slecht tegen. Hij moest opgenomen worden. Met deze gegevens kon ik wel aan de slag voor een gedicht, ik heb soms het idee dat ik juist met weinig gegevens toch de beste eenzame uitvaart gedichten schrijf. Het geeft je meer vrijheid.

De crematie vond maandag 1 september om 14.30 uur plaats in begraafplaats Nieuw Eik en Duinen in Den Haag. Er was een misverstand, ik meldde me eerst bij Oud Eik en Duinen, maar een paar tuinmannen zeiden dat daar die dag geen begrafenissen of crematies plaats vonden. Snel naar Nieuw Eik en Duinen waar ik nog mooi op tijd was. De oude buurvrouw was er en ook een vertegenwoordigster van het verpleegtehuis. We zaten met z’n drieën rustig bij elkaar, de buurvrouw kende de vrouw van het verpleegtehuis. Later kwam Henk van Zuiden, wat ik zeer op prijs stelde, hij was ook eerst naar Oud Eik en Duinen gegaan. Ik was er niet in geslaagd het nummer De Vondeling te pakken te krijgen, dat overigens De Vondeling van Ameland heet, drie winkels in Den Haag hadden niets van Boudewijn de Groot en downloaden van internet lukt me nog niet zo goed. Dit was geen probleem, de begrafenisondernemer liet twee andere nummers van De Groot horen, De verdronken vlinder en Ik geloof in jou. Het was een kalme plechtigheid, na afloop was er voor koffie gezorgd.

Gedicht bij de crematie van J. T. J. H.
(25 maart 1927 – 1 september 2009)

Dichterbij dan nu kwam ik niet
In je leven ik ben hier tot je dood
Geroepen om even stil te staan
Bij wat je onherroepelijk verliet

Een man was je van weinig woorden
Zoals men zegt maar woorden
Betekenen alleen andere woorden
Wat iemand denkt blijft ongezegd

En lost zich op in stille dromen
In flarden verlangen lust en pijn en
Daarna in vergeefse herinneringen
Die altijd weer dezelfde zijn

Mensen zitten in hun taal
Als in een roestig harnas
Pas wanneer ze zwijgen
Komen ze bij zichzelf aan

Ik probeerde hier een man te denken
Fabrieksarbeider dierenvriend
Een wandelaar in Haagse duinen
Ik was er even bij geweest

Ik was je dichter en je denker
Ik sprak bij je crematie
De woorden voor je uit
Ze kwamen een voor een

voor gedicht en verslag: Kees `t Hart